Tot ce trebuie sa stii despre inregistrarea unei marci la OSIM! De ce să vă înregistrați o marcă? Ce presupune? Cât costă?

De ce să vă înregistrați o marcă?

osim-logo-r

În general, înregistrarea unei mărci se face în următoarele scopuri:

(1) pentru a utiliza în mod exclusiv o denumire, un slogan sau un logo;

(2) pentru a avea la îndemână un instrument eficient împotriva imitărilor din partea terților sau pentru a împiedica înregistrarea unor alte mărci (identice sau similare) de către sau terți în viitor;

(3) pentru a evita riscurile asociate cu utilizarea unei mărci neînregistrate sau a unei mărci înregistrate e altcineva (și pentru care care nu există un acord de utilizare).

Cât costă înregistrarea unei mărci la OSIM?

Puteți obține înregistrarea începând de la 1.159 Lei (onorariu și toate taxele incluse).
Comandați acum

Ne puteți contacta la ☎ +40-21-313-5799 sau pe e-mail la ✉ office@inregistrare-marci-osim.ro pentru o ofertă personalizată. Puteți completa de asemenea formularul de comandă din link-ul de mai sus.

Cum pot afla dacă marca e disponibilă?

Înainte de a decide depunerea spre înregistrare a unei mărci, vă recomandăm să verificați disponibilitatea acelei mărci. O astfel de cercetare efectuată în prealabil de către un specialist, vă poate scuti de plata inutilă a taxelor de înregistrare ori de conflicte ulterioare cu titularii unor mărci anterioare. Pentru a obtine o cotație pentru serviciul de căutare de marcă, contactați-ne.

Ce pot înregistra ca marcă?

Puteți înregistra orice semn susceptibil de reprezentare grafică, cum ar fi: cuvinte, inclusiv nume, desene, litere, cifre, imagini, logo-uri, forme tridimensionale și, în special, forma produsului sau a ambalajului acestuia, culori, combinatii de culori, holograme, semnale sonore, precum și orice combinație a acestora, cu condiția ca astfel de semne să permită diferențierea bunurilor sau serviciilor unei întreprinderi de cele ale alteia.

Principalele tipuri de mărci pentru care puteți obține protecție sunt următoarele:

Exemple concrete de mărci
Explicații privind întinderea protecției
Mărci verbale
CHROME
este protejat doar cuvântul chrome
Mărci figurative
Chrome
este protejat doar logo-ul
Mărci combinate alb-negru
Chrome
CHROME
este protejat atât logo-ul alb-negru, cât și elementul verbal
Mărci combinate color
Chrome
CHROME
este protejat atât logo-ul color, cât și elementul verbal
Mărci 3D
Duracell Bunny
este protejată forma exterioară

Mai există mărci dinamice, mărci sonore și – doar la nivel teoretic – mărcile olfactive. Despre toate tipurile de mărci de mai sus, fac trimitere la un articol scris in anul 2009.

Inregistrarea unei marci in România (OSIM)

Înregistrare unei marci la OSIM se face în 4 pași:

1. Depunerea cererii de înregistrare.

2. Publicarea cererii de înregistrare a mărcii.

3. Examinarea – Examinarea se face de către un examinator în termen de 6-9 luni de la depunere.

4. Înregistrarea – Dacă nu există probleme (acțiuni din oficiu sau opoziții) o decizie de înregistrare este eliberată în termen de 9-12 luni de la depunere.

Durata de protectie a unei mărci înregistrate la OSIM este de 10 ani, cu posibilitatea reînnoirii pentru perioade succesive de 10 ani.

Explicații cu privire la alegerea claselor de produse și servicii

Selectarea produselor și serviciilor pentru care doriți să obțineți protecția este extrem de importantă. În onorariul nostru este inclusă și consultanța pentru selectarea de către Dvs. a claselor de produse și servicii atât în funcție de specificul activității Dvs., dar și de pregătirea afacerii Dvs. pentru viitor. Puteți consulta Clasificarea Nisa (ediția a X-a) pentru toate produsele și serviciile, prin descărcarea și studierea acestui document.

Cercetare / căutare privind mărcile deja înregistrate

Înainte de a decide depunerea spre înregistrare a unei mărci, este recomandabilă o căutare pentru a vedea dacă acea marcă este disponibilă pentru înregistrare, întrucât acea marcă poate a fost deja înregistrată de altcineva. O căutare a mărcii efectuată în prealabil de către un specialist, vă poate scuti de plata inutilă a taxelor de înregistrare ori de conflicte ulterioare cu titularii altor mărci. Serviciul de căutare este asigurat contra cost – pentru cotații, vă rugăm să ne contactați.

Despre Lupșa & Asociații

Lupsa & Asociatii oferă consultanță cu privire la toate aspectele legate de drepturile de proprietate intelectuală, începând cu crearea, înregistrarea, utilizarea și asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală. Avem o experiență bogată în domeniul brevetelor, mărcilor, denumirilor comerciale, desenelor și modelelor industriale, precum și în domeniul drepturilor de autor.

Dacă doriți să aflați mai multe despre experiența noastră sau despre cum Lupsa & Asociatii vă poate sprijini în legatură cu proiectele Dvs., vă invităm să vizitați secțiunea de Arii de Practică, vă rugăm să ne contactați.